Wracamy do epoki czyli Pasztecik Szczecinśki

By admin, Maj 16, 2014

Pasztecik szczeciński to danie które jest chronione znakiem produktu regionalnego i ma prawo sprzedawać pod tą nazwą tylko jedna firma. Jeżeli chcecie spróbować oryginalnego pasztecika szczecińskiego to zapraszam do czytania dalszego wpisu

Fajne stołki

 

Lokal pasztecik znajduje się na ulicy Wojska Polskiego w Szczecinie ,na przeciwko hostelu Gryf. Lokal ten działą tam nieprzerwanie od 1969 roku pokazując jak wyglądał kiedyś fast food w PRL.

Troche historii

Skąd się wogólw wzieło to danie? W pewnym okresie został sciągniete trzy maszyny używane przez wojska radzieckiego do wykarmienia dużej ilości ludzi w szybkim czasie. W ich języku był to pierogi jednak wcale nie przypominało to pierogów jadanych w Polsce. Nazwa pasztecik wziełą się najprawdopodobniej od samego pszatetu który lądował jak farsz do pasztecików. W okresie stanu wojennego kiedy mięso było rarytasem lądowałą tam pasta jajeczna.

Lokal2014-05-09 16.48.29

Jest on bardzo mało widoczny a jego miejsce jest dobre na krawcową a nie na lokal z jedzenie z powodu znajdowania sie na półpiętrze gdzie prowadzą schody. Dzisiejsze lokale znajdują się na parterach co ułatwia wejście klienta. Jednak lokal ten posiada wielu fanów co nie przeszkadza w jego funkcjonowaniu.

Wnętrze przypomina o dawnym systemie , gdzie można stwierdzić że nic się nie zmieniło. W środku dalej mamy nawet tabliczki z napisami z dawnych lat ,a sama tablica wygląda jak pierwsze fast foody z lat demokratycznych kiedy ten rynek dopiero się tworzył. Jednak jest to idealne miejsce do pokazania młodemu pokoleniu że istaniał świat bez mcdonalds i kfc , gdzie też jadali jego rodzice czy dziadkowie. Lokal mimo starego wyglądu jest zadbany  i nie zobaczymy tam odpadającej farby. Bardzo fajne są krzesła barowe gdzie przy dziejszych restauracjach one wogóle zagineły lub występują w małej ilości.

Obsługa

Wchodząc do lokalu mamy zaraz panią z kasą gdzie zakupujemy dany produkt. A nie sprzedają tylko pasztecików a także barszcz i inne przysmaki. Ciekawy jest model obsługi ponieważ najpierw kupujemy pasztecika co jest zrozumiałem i dostajemy paragon, ale nie jak w zwykłym barze gdzie czekamy na jego podanie. Tutaj samemu trzeba ruszyć sie do okienka gdzie dajemy paragon i mówimy co chcemy.

2014-05-10 06.46.59Pasztecik

Jest to wyrób mimo swojej nazwy dość cieżko strawny ponieważ smaży się je na głębokim oleju  i niestety ociekają one tłuszczem co widać jeżeli weźmiemy je na wynos w torebce. Jednak nie ma co się zrażać ponieważ to jest typ takiego dania tak samo jak frytki. Pasztecika dostajemy na tatce z widelcem , lub  torebce. 2014-05-10 06.46.50

Sam smak jest rzeczą subiektywną ale jeżeli ktoś jadł kiedy krokiety to może sobie wyobrazić jak to smakuje. Jednak ciasto jest o wiele grubsze od tego z krokietów a farsz bardziej przypominający pasztet niż zmielone mięso.

Cena jednego to koszt ok 3 zł bez względu czy z mięsem czy pieczarkami

Polecam odwiedzić ten lokal ponieważ jest to część historii Szczecina które dalej kultywowana lecz coraz mniej znana ponieważ zanika na rzecz innych barów

Podoba sie wpis? Daj like 😉

 

What do you think?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Facebook